La dona a les explotacions agràries del Pirineu Català (Urgellet-Baridà) - Tulla i Pujol, Antoni F. (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 1989)
A les explotacions agràries del Pirineu català (Urgellet-Baridà), la dona fa una aportació important a les activitats productives, encara que aparenti una baixa participació en la població activa. Aquesta situació és més evident a les zones de muntanya (pobles a més de 900 m d'altitud) que a les valls. Igualment, si es realitza una classificació de les explotacions d'acord amb el nivell d'ingressos bruts, es pot demostrar que la dona aporta més treball a les d'un nivell d'ingressos més baix. Per realitzar aquest estudi s'ha portat a terme una enquesta a 298 explotacions, en una àrea pirinenca de 1. 098 km2 i 14. 571 habitants dels quals menys de 1. 200 constitueixen la població activa agrària. Segons el Padró Municipal de 1986, hi ha un 7,2% de dones a la població activa a l'àrea, però per mitjà de l'enquesta hom pot afirmar que és una tercera part. Davant de la dificultat per disposar d'informació estadística, aquest ha estat l'únic camí per demostrar que en una part important de les explotacions, la dona hi realitza, igual que els homes, les activitats bàsiques per al seu bon funcionament.