Geografia i gènere en el medi rural: algunes línies d’anàlisi - Sabaté Martínez, Ana (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 1989)
Les transformacions que experimenta el medi rural als nostres dies poden ésser interpretades de forma més completa si s'hi incorpora la perspectiva del gènere. Per tal de verificar aquest plantejament, s'han seleccionat tres temes interrelacionats i d'interès prioritari per a l'actual geografia rural: les migracions recents, tot fent especial referència als processos de retorn, la industrialització rural pel que fa a les seves relacions amb la utilització de mà d'obra femenina i la desigualtat en els nivells d'accessibilitat i de benestar dels individus. El resultat de les anàlisis de cada tema fa evident que les relacions de gènere són subjacents a cada un, donat que una accessibilitat de les dones reforça el seu aïllament i dificulta l'accés a la informació i als llocs de treball rurals i, per tant, ha afavorit l'emigració de les joves amb el desequilibri demogràfic consegüent. Des del punt de vista metodològic es fa ineludible el recurs als microestudis, a les entrevistes en profunditat i, en general, a la utilització de tècniques «toves», ja que les fonts convencionals no ofereixen cap fiabilitat (i, de vegades, ni tan sols informació) sobre els temes que es plantegen.