Activitat agrària i gènere a Espanya: una aproximació a partir del cens agrari de 1982 - García Ramón, M. Dolors (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 1989)
El Cens Agrari de 1982 és el primer que aporta dades mínimament significatives per poder analitzar el paper de la dona en l'agricultura espanyola, però significa també que no es poden fer estudis evolutius a partir d'aquesta font; les dades ens oferiran només una radiografia d'un moment determinat (1981-1982). La informació que ofereix el Cens sobre el treball de la dona és la següent: (i) nombre de treballadores assalariades fixes segons edat i grandària de l'explotació; (ii) nombre d'empresàries segons edat i grandària de l'explotació; (iii) nombre d'ajudes familiars que venen desagregades per edat, sexe i grandària de l'explotació. L'anàlisi d'aquestes variables es porta a terme a nivell global, provincial i de Comunitat Autònoma, i en alguns casos, aquestes variables es relacionen amb dades que reflecteixen l'estructura de la propietat de la terra. Entre els resultats s'ha de remarcar que una part substancial de la contribució femenina és realitzada per la dona de l'agricultor i que es concentra sobretot en les explotacions petites, especialment en les d'1 a 20 ha, fet que sembla que corrobora el paper essencial que té la dona en la persistència de l'explotació familiar agrària a Espanya.