Temes de geografia feminista contemporània - Monk, Janice; Hanson, Susan (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 1989)
L'aparició d'estudis feministes en geografia durant la dècada de 1970 fou una expressió acadèmica del moviment de les dones. De la mateixa manera que aquest moviment, la investigació s'ha anat ampliant i fet més complexa, tant pel que fa a les qüestions que es planteja, com pels enfocaments teòrics que adopta, la qual cosa reflecteix alhora les noves perspectives i els canvis que s'han produït en la vida de les dones des d'aleshores. Fa uns anys, quan els estudis feministes en geografia eren relativament nous, vàrem escriure una crítica on s'instava la geografia humana perquè inclogués en el seu terreny d'estudi tota la humanitat, i no només la meitat masculina. Aquesta investigació s'ha desenvolupat ara en nombroses àrees de la disciplina, tot utilitzant diversos paradigmes que considerem complementaris, encara que també observem que s'estan produint canvis en els centres d'interès. Els primers treballs que incorporaven les dones en els estudis geogràfics a Amèrica del Nord se centraven en les diferències entre els homes i les dones en les pautes de desplaçament, migració, camp d'acció i coneixement de l'entorn, estatus socioeconòmic, i qualitat de vida, per dir-ne alguns. Malgrat que la investigació sobre les diferències de gènere continua essent una línia de treball important, es confia menys cada vegada en grans explicacions estructurals, i es tendeix molt més a estudiar les dones com a agents o actors que cerquen conèixer-se elles mateixes, que ideen estratègies i prenen decisions. El nostre propòsit en aquest article és presentar estudis feministes recents en el camp de la geografia, centrats en les dones com a agents actius. Els exemples els traiem d'investigacions que se situen en la tradició home-medi i en el corrent espacial. D'altra banda, també es fa atenció a la diversitat entre dones perquè, si bé la investigació geogràfica ha de contribuir a l'enfortiment de la situació de les dones, cal que prengui també en consideració dones de diferent procedència cultural i de classe, i també dones en les diverses fases de la vida.