El Pla d’Acció Municipal. Instrument d’actuació municipal de la Diputació de Barcelona - Mateu, Xavier; Rueda, Isabel (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 1983)
El debat sobre la situació i la permanència de les diputacions a Catalunya es presenta molt sovint sota una perspectiva no només desenfocada sinó també forca enganyosa, i això per dos motius diferents. El primer motiu de confusió neix de l'assimilació automàtica del concepte «provincia» al concepte «diputació». El segon motiu de confusió, i aquest particularment enganyós, és el que deriva de la contradicció existent entre la voluntat expressada i la voluntat real de la majoria de partits polítics quan fan referència a la qüestió de les diputacions, ja que varien força en un mateix partit en funció de les expectatives electorals de cada moment concret.