Els moviments migratoris de retorn. Significació i perspectives - Pascual de Sans, Àngels (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 1983)
Aquest estudi analitza els moviments migratoris laborals a Europa, i especialment el “retorn”. El cas d’Espanya es considera de màxima importància. Després d’una descripció de la història recent i de diverses interpretacions d’aquests moviments, l’article se centra en l’estudi de la situació actual i les perspectives futures. Les qüestions clau a respondre són: fins a quin punt, i de quina manera, els canvis actuals en les estratègies de desenvolupament capitalista comportaran modificacions en el paper de la immigració tant internacional com interregional. Partint de la hipòtesi que la mà d’obra migrant continuarà existint, s’estudia quins ajustos són necessaris en la situació present, tant a Espanya com a la resta d’Europa. Finalment, l’autor analitza els possibles efectes, a diferents nivells, del retorn, i arriba a la conclusió que aquests efectes són (a) ambivalents i (b) menys resultat del retorn en si que del moviment original.