Un mètode de treball humanista - Nogué i Font, Joan (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 1985)
Si el coneixement del mètode de treball és important per comprendre plenament qualsevol investigació, encara ho és més en el cas que es tracti d’una investigació de tipus humanista. Els pressupòsits que orienten la geografia humanista impliquen l’adopció d’una metodologia molt peculiar que, sovint, esdevé ella mateixa una investigació. Conscient d’aquest fet, l’autor exposa en aquest article la metodologia utilitzada en la seva tesi doctoral titulada Geografia humanista i paisatge. Una lectura humanista del paisatge de la Garrotxa a través de la literatura i de cinc grups d’experiència ambiental. La major part d’aquest estudi segueix una metodologia clarament fenomenològica que permet explorar, a partir de l’entrevista personal, els fenòmens del món viscut, en relació amb el paisatge, de cinc grups d’experiència ambiental (estiuencs, excursionistes, pintors paisatgistes, neorurals i agricultors) de la comarca de la Garrotxa (Girona). Es constata finalment que el mètode de treball utilitzat afavoreix, a més, un millor coneixement del paisatge existencial del mateix investigador.