La activitat de la dona en l'explotació agrària familiar: Una primera aproximació a les comarques d'Osona i del Gironès - Cànoves, Gemma (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 1989)
Davant de l'escassetat d'informació sobre el treball de les dones i l'agricultura que hi ha a les estadístiques oficials, es fa necessari completar les investigacions amb un treball de camp. Aquest estudi es basa en la realització de disset entrevistes-enquestes àmplies a dones que participen de forma activa en el treball de l'explotació familiar, petita i mitjana, a les zones d'Osona i de Girona, on predomina la coexistència de ramaderia i agricultura. La mostra, que no és representativa, té el valor de fer avinent un treball invisible i escassament reconegut, fins i tot per les dones mateixes. L'aportació de les dones entrevistades representa entre un 25% i un 50% dels ingressos totals de l'explotació. La participació i l'aportació de la dona a la renda familiar són inversament proporcionals a la grandària de l'explotació. Per això, és a les explotacions més petites, de propietat no directa i menys especialitzades, on el treball de la dona resulta bàsic per a la pervivència de l'explotació.