Coneixements i trajectòries socio-profesionals de les agricultores - Berlan, Martine (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 1989)
Els perfils professionals de les agricultores estan determinats per la formació que han rebut i pel lloc que els ha estat assignat per la divisió sexual del treball en el procés de producció, que va, al seu torn, acompanyada d'una divisió sexual dels aprenentatges i dels coneixements. Per a les agricultores d'origen agrícola, l'aprenentatge no es fa a l'explotació, com en el cas dels homes, sinó dins de l'esfera domótica, on estan destinades a exercir principalment la seva activitat. Els coneixements que han adquirit en l'esfera domòtica són transferits, més tard, a l'esfera professional i aquesta és una de les raons principals per les actuals les competències de les agricultores no estan socialment reconegudes. Les dones no es beneficien, llevat de casos excepcionals, dels coneixements tècnics necessaris per a l'exercici de l'ofici de pagès, que s'hereten de pare a fill. És l'home a qui es forma per tal de dirigir l'explotació i és ell el qui l'hereta en la pràctica. Les agrupacions de dones al medi agrícola tampoc s'han preocupat de professionalitzar l'ofici d'agricultora i han dedicat més esforços a professionalitzar l'ofici de mare i d'esposa. D'altra banda, la formació professional no ha omplert tampoc aquest buit. Les noies no escullen les seccions tècniques de l'ensenyament agrícola i prefereixen orientar-se vers altres oficis. L'escassa formació tècnica de la majoria de les agricultores és, en part, responsable de la fragilitat de la seva situació en l'explotació. Són molt poques dones les que accedeixen al nivell de cap d'explotació, i la gran majoria ocupa la categoria d'ajuda familiar. Malgrat aixo, en aquesta darrera categoria, s'hi distingeixen diversos perfils professionals que corresponen a diverses actituds de les dones davant del treball i de la vida de família.