Els canvis de paisatge en un sector occidental de la comarca del Bages (Barcelona) - Sabí i Bonastre, Joan (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 1983)
Aquest estudi s’inscriu en l’àmbit de l’anàlisi ambiental i tracta específicament la reconstrucció i l’estudi de les diferents fàcies que han donat forma a l’estructura i dinàmica actual del paisatge en el curt període comprès entre 1840 i l’actualitat. També inclou un intent de reconstrucció de les diferents formes d’explotació antròpica i d’estudiar com aquestes han afectat el medi ambient. Es van consultar diverses fonts documentals, ja que es va considerar que eren l’única via satisfactòria per investigar les condicions del passat. L’estudi es podria resumir com una anàlisi de la història recent del medi. Donada la importància de les activitats agrícoles a la zona d’estudi, s’ha posat èmfasi en l’anàlisi de l’evolució de l’agrosistema com a possible catalitzador del canvi. L’objectiu és avaluar fins a quin punt el potencial natural de la zona ha estat modificat, transformat o substituït per noves fàcies. Es destaca com les diferents formes d’explotació agrícola (a) han provocat transformacions en les estructures ecològiques potencials del medi, i (b) han comportat una morfogènesi antròpica significativa i grans transformacions en l’explotació biològica. Igualment, es posa de manifest la necessitat d’un estudi més detallat de l’evolució històrica del medi, considerant-lo com el mitjà més adient per comprendre la dinàmica de l’estructura paisatgística actual. En l’estudi de cas del Bages, aquest mètode ha permès: (a) refutar algunes creences prèvies sobre el potencial ecològic de la Depressió Central Catalana, i (b) demostrar que el potencial actual és conseqüència de la intervenció humana, que ha destruït gairebé completament les formacions primitives. Tanmateix, la reconversió a noves combinacions agroecològiques que actualment s’estan implementant podria evitar-ne l’extermini total.