El debat teòric sobre el periurbà i la concreció d’un planejament urbanístic en un entorn complex: el cas de Barcelona i Tolosa - Sempere Roig, Jordi; Tulla i Pujol, Antoni Francesc (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2008)
El debat centrat en la contraposició entre el món urbà i el món rural s’ha anat esvaint paulatinament per esdevenir més complex amb el pas dels anys. Les diferències entre el que és rural i el que és urbà no són avui dràstiques ni radicals, sinó que es difuminen al llarg del territori. El periurbà s’estén en un espai de transició on se superposen diverses franges que van d’una ruralitat més gran a una de més reduïda en funció de la distància que hi ha de la ciutat central. En aquest entorn, dur a terme una activitat agrària de qualitat és cada vegada més difícil. Per això, a la Regió Metropolitana de Barcelona, s’hi ha plantejat la preservació dels espais agraris i el desenvolupament de les explotacions agrícoles amb projectes com ara el del Parc Agrari del Baix Llobregat. A l’Àrea Urbana de Tolosa, la situació és semblant, però l’entramat institucional i associatiu garanteix el manteniment de l’agricultura periurbana i no cal bastir mesures de planejament extraordinàries.