Ecofilosofies: la formació de les actuals idees i actituts ecològiques
Resum
Amb l’objectiu d’esbossar el panorama de les principals idees i debats que actualment apareixen sobre la denominada «crisi ecològica», aquest article proposa tres nivells d’aproximació, basats en el grau d’importància que cada autor atorga a l’existència de límits físics, socials i psicològics, identificats aquí com a condicionants de la relació entre l’ésser humà i el seu entorn.
A partir d’aquesta definició, es poden distingir dues línies de pensament essencialment diferents en l’anàlisi de l’origen i la història d’aquestes idees (que inclouen tant aspectes nous com elements ressorgents):
- Una línia basada en l’assumpció de límits físics i, en alguns casos, socials. El seu objectiu és la gestió racional dels recursos ambientals com a mitjà per mantenir els estils de vida actuals, fonamentant-se en una visió instrumental de la natura i de l’ésser humà.
- Una segona línia que intenta demostrar la interrelació estreta entre els tres nivells esmentats, posant un èmfasi especial en el paper determinant dels límits psicològics. Això dona lloc a qüestionaments i idees alternatives sobre el conjunt de «necessitats» i creences que aparentment configuren aquest model de vida.
Aquesta segona perspectiva, més humanista, és objecte d’un intens debat en els cercles anglosaxons, tot i que dins d’un grup minoritari. Portada al seu límit, posa en dubte els mateixos fonaments de la percepció científica del món i l’escala de valors que aquesta genera, incloent-hi els models econòmics i tecnològics actuals.
L’article conclou amb un resum de les premisses i valors alternatius implícits en aquest «humanisme ecològic», que, dins l’àmbit del pensament geogràfic, es manifesten en les corrents més recents, especialment en la geografia humanística.
Publicades
Com citar
Descàrregues
Drets d'autor (c) 1987 Tomás Mata

Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.