Nous enfocaments en la geografia del turisme: governança i intel·ligència territorial com a últimes fases en l’evolució de la gestió turística del litoral

Autors/ores

  • Alfonso Fernández-Tabales Universidad de Sevilla
  • Enrique Navarro-Jurado Universidad de Málaga

Resum

L’espai litoral ha suportat fortes pressions en els darrers 80 anys. El desenvolupament turístic immobiliari global ha generat importants efectes territorials, a causa, entre altres motius, de la forta urbanització i de l’ocupació del sòl. Consegüentment, un dels reptes globals de futur a què s’enfronta la disciplina geogràfica és aportar comprensió i respostes empíriques davant aquest fenomen. Aquest article parteix dels nous enfocaments de la geografia que permeten aplicar la intel·ligència territorial a les destinacions turístiques litorals. En els primers epígrafs, es reflexiona sobre governança territorial, intel·ligència territorial i destinacions turístiques intel·ligents. Posteriorment, es justifica la importància dels espais litorals en el turisme per arribar a proposar eines aplicades i solucions tecnològiques que ajudin a analitzar i prendre decisions als gestors. Fruit de la investigació i la transferència dels autors, es proposen diversos sistemes d’indicadors que avaluen i mesuren el tipus de desenvolupament turístic, els seus impactes, la sostenibilitat i la seva governança. Aquests nous enfocaments es consideren fonamentals per a una planificació i una adequada gestió del territori.

Paraules clau

turisme, governança, intel·ligència territorial, destinacions turístiques intel·ligents, sistemes d’indicadors

Referències

BLANCO-ROMERO, A. et al. (2021). Diccionario de turismo. Madrid: Ariel.

BOCK, I. A.; COSTA, R.; RODRIGUES, C. y MACKE, J. (2021). «Examining the concept of governance in tourism research». Tourism and Hospitality Management, 27 (3), 629-668.

FARINÓS, J. (2015). «Desarrollo territorial y gobernanza: refinando significados desde el debate teórico pensando en la práctica. Un intento de aproximación fronética». Desenvolvimento Regional em Debate: DRd, 5 (2), 4-24.

FERNÁNDEZ-TABALES, A.; MERCADO, I.; VILLAR, A. y BASCARÁN, V. (2015). «Gobernanza territorial y gestión de espacios turísticos en contextos de fuerte presión inmobiliaria. Análisis de buenas prácticas locales en la costa de Cádiz (España)». Revista de Geografía Norte Grande, 60, 173-194.

FERNÁNDEZ-TABALES, A.; FORONDA-ROBLES, C.; GALINDO-PÉREZ DE AZPILLAGA, L. y GARCÍA-LÓPEZ, A. (2017). «Developing a system of territorial governance indicators for tourism destinations». Journal of Sustainable Tourism, 25 (9), 1.275-1.305.

GIRARDOT, J. (2008). «Evolution of the concept of territorial intelligence within the coordination action of the European network of territorial intelligence». Res-Ricerca e Sviluppo per le Politiche Sociali, 1-2, 11-30.

IVARS-BAIDAL, J.; SOLSONA-MONZONÍS, F. J. y GINER-SÁNCHEZ, D. (2016). «Gestión turística y tecnologías de la información y la comunicación (TIC). El nuevo enfoque de los destinos inteligentes». Documents d’Anàlisi Geogràfica, 62 (2), 327-346. https://doi.org/10.5565/rev/dag.285

MAYNTZ, R. (2000). «Nuevos desafíos de la teoría de governanza». Instituciones y Desarrollo, 7, 35-51. Instituto Interamericano de Gobernabilidad/PNUD.

NAVARRO-JURADO, E.; THIEL-ELLUL, D. y ROMERO-PADILLA, Y. R. (2015). «Periferias del placer: cuando el turismo se convierte en desarrollismo inmobiliario-turístico». Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 67, 275-306.

PEARCE, D. (1988). Desarrollo turístico: su planificación y ubicación geográfica. México: Trillas.

THIEL ELLUL, D. F. y NAVARRO-JURADO, E. (2018). Medición y análisis de la sostenibilidad. Indicadores sintéticos a través de métodos multicriterio y su relación con el turismo en el litoral de Andalucía. Madrid: Síntesis.

Publicades

28-09-2022

Com citar

Fernández-Tabales, A., & Navarro-Jurado, E. (2022). Nous enfocaments en la geografia del turisme: governança i intel·ligència territorial com a últimes fases en l’evolució de la gestió turística del litoral. Documents d’Anàlisi Geogràfica, 68(3), 519–531. https://doi.org/10.5565/rev/dag.747

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.