La investigació qualitativa en l’estudi de les relacions entre mobilitat quotidiana i pobresa en el context llatinoamericà. Un cas aplicat a la Lima metropolitana

Autors/ores

  • Pau Avellaneda

Resum

Els estudis sobre les relacions entre mobilitat quotidiana i pobresa i els efectes que produeix sobre els processos d’exclusió social a les ciutats llatinoamericanes són molt escassos. És per això que no existeix encara un corpus teòric prou ampli sobre aquesta matèria. Aquesta és la raó fonamental per la qual l’autor del treball que aquí es presenta va optar per realitzar un enfocament de caràcter inductiu desenvolupat mitjançant mètodes d’investigació de caràcter qualitatiu. Així, s’han utilitzat tècniques com ara l’observació científica (observació exploratòria i observació no participant), l’entrevista d’investigació social (entrevistes exploratòries, entrevistes en profunditat i entrevistes o converses informals) i la investigació documental de forma coordinada i complementària, amb l’objectiu d’aproximar-se progressivament a la realitat social objecte de la investigació.

Paraules clau

mobilitat quotidiana, pobresa, exclusió social, Amèrica Llatina, investigació qualitativa

Referències

ALONSO, L. E. (1998). La mirada cualitativa en sociología. Madrid: Fundamentos. Col. Ciencia; 218.

AVELLANEDA, P. (2007). Movilidad, pobreza y exclusión social: Un estudio de caso en la ciudad de Lima. Tesis doctoral. Bellaterra (Cerdanyola del Vallès): Universitat Autònoma de Barcelona [en línea]. <http://www.tesisenxarxa.net/TDX-1005107-161727/> [Consulta: 19 de marzo de 2008]

BAKEMAN, R.; GOTTMAN, J. M. (1986). Observing interaction. An introduction to sequential analysis. Cambridge: Cambridge University Press.

COLEMAN, J. S. (1958). «Relation analisis: the study of social organisation with survey methods». Human Organization, 17, p. 28-36.

DEXTER, L. (1970). Elite and specialized interviewing. Evanston: Northwestern University Press.

ERLANDSON, D. A.; HARRIS, A. L.; SKIPPER, B. L.; ALLEN, S. D. (1993). Doing naturalistic inquiry. Londres: Sage.

GARCÍA BALLESTEROS, A. (coord.) (1998). Métodos y técnicas cualitativas en geografía social. Barcelona: Oikos Tau.

PATTON, M. Q. (1987). How to use qualitative methods in evaluation. Beverly Hills (CA): Sage.

RINCÓN, D. del; ARNAL, J.; LATORRE, A.; SANS, A. (1995). Técnicas de investigación en ciencias sociales. Madrid: Dykinson.

RUIZ OLABUÉNAGA, J. I. (1996). Metodología de la investigación cualitativa. Bilbao: Universidad de Deusto. Serie Ciencias Sociales, vol. 15.

SABINO, C. (1992). El proceso de investigación. Caracas: Panapo [en línea]. <http://paginas.ufm.edu/Sabino/PI.htm> [Consulta: 23 de mayo de 2004]

TAYLOR, S. J.; BOGDAN, R. (1994). Introducción a los métodos cualitativos de investigación: La búsqueda de significados. 2ª reimpresión. Barcelona: Paidós Ibérica.

VALLES, M. S. (1997). Técnicas cualitativas de investigación social: Reflexión metodológica y práctica profesional. Madrid: Síntesis. Col. Sociología.

VÁZQUEZ, J. (2004). «La observación científica en el proceso de contrastación de hipótesis y teorías». Theoria: Revista de teoría, historia y fundamentos de la ciencia, 49(19), p. 77-96.

WEBER, M. (1968). Economy and society. Nueva York: Bedminster Press.

Publicades

15-09-2009

Com citar

Avellaneda, P. (2009). La investigació qualitativa en l’estudi de les relacions entre mobilitat quotidiana i pobresa en el context llatinoamericà. Un cas aplicat a la Lima metropolitana. Documents d’Anàlisi Geogràfica, 55, 57–76. https://doi.org/10.5565/rev/dag.967

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.