Nivells, perfils i causes de mortalitat a les províncies espanyoles

Autores/as

  • Mª Agustina Blanco
  • Mireia Farré Mallofré

Resumen

A la primera part, aquest article repassa l'evolució de la mortalitat a Espanya entre 1960 i 1981. Al començament d'aquest període, Espanya ja formava part del grup de països amb baixa mortalitat. L'augment de l'esperança de vida durant les dues dècades estudiades es caracteritza per una redistribució dels guanys de vida des de les edats joves fins a les edats més avançades, i també per un agreujament de les diferències de mortalitat entre homes i dones. A banda d'això, la regressió persistent de les malalties infeccioses i, d'ençà del 1970, de les malalties de l'aparell circulatori són dos aspectes remarcables de l'evolució de les causes de mortalitat. L'evolució de la mortalitat ha estat diferent per cada sexe. Les causes que més contribueixen a la sobremortalitat masculina depenen de certs comportaments com ara el tabaquisme, el consum d'alcohol i l'exposició a determinats riscos.

L'evolució de la mortalitat ha estat diferent per cada sexe. Les causes que més contribueixen a la sobremortalitat masculina depenen de certs comportaments com ara el tabaquisme, el consum d'alcohol i l'exposició a determinats riscos. La segona part de l'article se centra en les variacions espacials de la mortalitat masculina. Entre 1960 i 1981 les diferències interprovincials del nivell de mortalitat s'accentuen. Després d'aquest període, el mapa d'esperança de vida mostra un contrast marcat entre les províncies del centre -que són les que tenen menor mortalitat- i les situades a la perifèria. La localització geogràfica de les principals causes de mortalitat permet de suposar que existeixen models espacials de mortalitat determinats per diferències de comportament, però també per diferències estructurals.

Publicado

15-09-1990

Cómo citar

Blanco, M. A., & Farré Mallofré, M. (1990). Nivells, perfils i causes de mortalitat a les províncies espanyoles. Documents d’Anàlisi Geogràfica, 17, 27–49. https://doi.org/10.5565/rev/dag.1222

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.