Una reflexió i una proposta relatives a l’ensenyament de la geografia en el marc de l’assignatura de ciències socials
Resum
El propòsit de repensar l’assignatura de ciències socials dins de l’ensenyament secundari obligatori (ESO), per transformar-la en un marc coherent d’aprenentatge que doni cabuda, més enllà de la divisió habitual entre geografia i història, al conjunt de les disciplines que integren els estudis socials, porta l’autor a reflexionar sobre el paper que pot tenir la geografia en la vertebració dels nous continguts i, alhora, a plantejar la necessitat d’integrar plenament la matèria en un projecte interdisciplinari que la doti de significació i utilitat.
Paraules clau
ensenyament secundari obligatori, geografia, ciències socials, interdisciplinarietatReferències
AADD (2002). Las ciencias sociales, concepciones y procedimientos. Barcelona: Graó.
ASKLEPIOS (1995). «Los márgenes de Europa. Una unidad didáctica en el Proyecto Asklepios». Íber: Didáctica de las Ciencias Sociales, Geografía e Historia, 4, 61-74.
BENEJAM ARGUIMBAU, Pilar (1992). «La didàctica de la geografia des de la perspectiva constructivista». Documents d’Anàlisi Geogràfica, 21, 35-52.
BENEJAM, Pilar; PAGÈS, Joan (coords.) (1997). Enseñar y aprender Ciencias Sociales, Geografía e Historia en la educación secundaria. Barcelona: ICE de la Universitat de Barcelona.
Boletín de la Sociedad Geográfica de Madrid (1903), tom XLV, 267-312.
GUIJARRO FERNÁNDEZ, A. (1997). El diseño curricular de Ciencias Sociales en la Educación Secundaria Obligatoria: Fundamentos de las propuestas de articularlos en torno al estudio de problemas actuales. Tesi doctoral dirigida pel Dr. Alberto Luis Gómez. Departamento de Educación. Universidad de Cantabria. (Inèdita)
LACOSTE, Yves i BAIGORRI JALÓN, Jesús (1986). La enseñanza de la Geografía. Salamanca: ICE de la Universidad de Salamanca.
LUÍS GÓMEZ, Alberto (1985). La Geografía en el Bachillerato español (1836-1970). Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona.
MARRÓN GAITE, M. J.; MORALEDA NIETO, C. i RODRÍGUEZ GRACIA, H. (eds.) (2003). La enseñanza de la Geografía ante las nuevas demandas sociales. Toledo: Grupo de Didáctica de la Geografía de la AGE y Escuela Universitaria de Magisterio de Toledo. Universidad de Castilla-La Mancha.
TREPAT, Cristòfol A. i COMES, Pilar (1998). El tiempo y el espacio en la didáctica de las ciencias sociales. Barcelona: ICE de la Universitat de Barcelona.
ZARATE MARTÍN, Antonio (1989). «¿Geografía o Ciencias Sociales como asignatura en la enseñanza secundaria?». Espacio, Tiempo y Forma. Sèrie VI. Geografia, vol. 2, 293-304.
Publicades
Com citar
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2010 Miquel Vilaró i Güell
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.