Territori i xarxes alimentàries alternatives: experiències a la ciutat de Sevilla
Resum
Les xarxes alimentàries alternatives són un fenomen de marcat caràcter urbà i amb una expansió significativa durant les primeres dècades de segle XXI. Es vinculen amb moviments ciutadans en resposta als impactes socioeconòmics, ambientals i territorials d’un règim alimentari globalitzat i financiaritzat, així com a la creixent preocupació per la seguretat i la qualitat alimentàries. L’objectiu d’aquest article és analitzar aquestes xarxes a Sevilla, prestant especial atenció a les seves implicacions territorials, aspecte poc tractat fins ara en la literatura que aborda aquesta temàtica. S’ha aplicat una metodologia mixta: qualitativa (entrevistes semiestructurades i observació virtual) i quantitativa (bases de dades i xarxes socials). A Sevilla, les iniciatives vinculades a xarxes alimentàries alternatives estan arrelades en determinats barris i les seves implicacions territorials sobrepassen l’àmbit periurbà. Malgrat les seves limitacions, no es pot deixar de valorar la seva capacitat per generar projectes col·lectius en favor d’un sistema alimentari més just i sostenible.Paraules clau
xarxes alimentàries alternatives, espais econòmics alternatius, ciutadania alimentària, acció col·lectiva, SevillaReferències
ALBERDI COLLANTES, Juan Cruz (2018). «Agricultura ecológica y de proximidad como herramienta para el desarrollo rural: el ejemplo de San Sebastián». Ager. Revista de Estudios sobre Despoblación y Desarrollo Rural, 24, 191-224. https://doi.org/10.4422/ager.2017.09
A-LIADAS POR LA SOBERANÍA ALIMENTARIA. https://aliadasporlasoberania.blogspot.com [Consulta: 25 de mayo de 2020].
ALTIERI, Miguel (1987). Agroecology: the Scientific Basis of Alternative Agriculture. Boulder Colorado: Westview Press.
APARICIO, Javier; SÁNCHEZ, José Luis; ALONSO, José Luis y RODERO, Valerio (2008). «La Ribera del Duero, geografía de un medio innovador en torno a la vitivinicultura». Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales, 12, 256-280.
ARMESTO LÓPEZ, Xosé A. (2007). «El concepto de agricultura ecológica y su idoneidad para fomentar el desarrollo rural sostenible». Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 43, 155-172.
AYUNTAMIENTO DE SEVILLA (2018). Red de huertos urbanos de la ciudad de Sevilla. Bases y Estrategias para la creación e integración de una Red de Huertos Urbanos en la ciudad de Sevilla. Recuperado de https://www.urbanismosevilla.org/areas/planeamiento-desa-urb/huertos-urbanos-de-sevilla
BARNES, Trevor y CHRISTOPHERS, Brett (2018). Economic Geography. A Critical Introduction. Hoboken: Wiley.
BARRERA ALGARÍN, Evaristo; SARASOLA SÁNCHEZ-SERRANO, José Luis y MALAGÓN SIRIA, José Carlos (2017). «Resurgimiento comunitario ante la nueva realidad socioeconómica». REVESCO. Revista de Estudios Cooperativos, 124, 9-31.
BENITO DEL POZO, Paz y LÓPEZ-GONZÁLEZ, Alejandro (2019). «Urban Resilience and the Alternative Economy: a Methodological Approach Applied to Northern Spain». Geographical Review, 110 (3), 322-340. https://doi.org/10.1080/00167428.2019.1684195
BLANCO, Ismael; BRUGUÉ, Joaquim y CRUZ-GALLACH, Helena (2014). «Resiliencia comunitaria frente a la crisis: innovación social y capacidad cívica en los barrios desfavorecidos». En: AA.VV. V Congreso Internacional en Gobierno, Administración y Políticas Públicas. Recuperado de http://www.gigapp.org/index.php/comunidad-gigapp/publication/show/1778
BLANCO, Ismael; CRUZ GALLACH, Helena; MARTÍNEZ MORENO, Rubén y PARÉS, Marc (2016). «El papel de la innovación social frente a la crisis». Ciudad y Territorio Estudios Territoriales, XLVIII (188), 249-260.
BORGATTI, Stephen; EVERETT, Martin G. y JOHNSON, Jeffrey C. (2013). Analyzing social networks. Londres: SAGE.
BURCH, David y LAWRENCE, Geoffrey (2009). «Towards a third food regime: behind the transformation». Agriculture and Human Values, 26 (4), 267-279. https://doi.org/10.1007/s10460-009-9219-4
CALLE, Ángel; SOLER, Marta y VARA, Isabel (2009). «La desafección al sistema agroalimentario: ciudadanía y redes sociales». En: Actas del I Congreso Español de Sociología de la Alimentación. Gijón: Universidad de Oviedo.
CALLEJO, Javier (2009). «La reorganización del sistema de confianza tras la crisis: el proceso en el campo de la alimentación». Revista Española de Sociología. Madrid: Federación Española de Sociología, 12, 39-65.
CANTERO, Pedro A.; ESCALERA, Javier y GARCÍA, Reyes (1999). La ciudad silenciada: vida social y Plan Urban en los barrios del Casco Antiguo de Sevilla. Sevilla: Ayuntamiento de Sevilla.
CARAVACA, Inmaculada y GONZÁLEZ-ROMERO, Gema (2019). «Una mirada alternativa al desarrollo local. Las monedas sociales en la aglomeración urbana de Sevilla». Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales, XXIII, 621. https://doi.org/10.1344/sn2019.23.22487
CLIMENT, Eugenio y LARDIÉS-BOSQUE, Raúl (2019). «Prácticas económicas alternativas y espacio urbano: el caso de Zaragoza». En: VV. AA. Crisis y espacios de oportunidad. Retos para la Geografía. Asociación de Geógrafos Españoles y Universidad de Valencia, 1.324-1.338.
CONILL, Joana; CÁRDENAS, Amalia; CASTELLS, Manuel; HLEBIK, Svetlana y SERVON, Lisa (2012). Otra vida es posible. Prácticas económicas alternativas durante la crisis. Barcelona: Ediciones UOC.
CORSI, Alessandro; BARBERA, Filippo; DANSERO, Egidio; ORLANDO, Giovanni y PEANO, Cristina (eds.) (2018). Alternative Food Networks. Cham: Palgrave Macmillan. https://doi.org/10.1007/978-3-319-90409-2
DI IACOVO, Francesco (2010). «L’agricoltura sociale: pratiche e paradigmi nello scenario comunitario». XLVII Convegno di Studi de la Società Italiana di Economia Agraria “L’agricoltura oltre le crisi”». Campobasso, Università degli Studi del Molise, 22-25 septiembre.
DÍAZ, Ibán (2014). «La gentrificación, un regreso a la ciudad de la intervención urbanística». Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 64, 321-340. https://doi.org/10.21138/bage.1700
DÍAZ, Ibán y JOVER, Jaime (2018). «Enclaves urbanos de éxito. Transformación urbanística, gentrificación y turismo en la Alameda de Hércules de Sevilla». En: GASCA ZAMORA, J. (coord.). Capital inmobiliario y transformaciones del espacio urbano contemporáneo. México DF: Universidad Nacional Autónoma de México, 337-358.
DIMURO, Glenda (2016). La producción y gestión social de la agroecología urbana en Sevilla. Tesis doctoral.
DIMURO, Glenda; SOLER MONTIEL, Marta y MANUEL JEREZ, Esteban de (2013). «La agricultura urbana en Sevilla: entre el derecho a la ciudad y la agroecología». Habitat y Sociedad, 6, 41-60.
DIPROSE, Gradon (2017). «Radical equality, care, and labour in a community economy». Gender, Place & Culture, 24, 834-850. https://doi.org/10.1080/0966369X.2017.1339671
DOMENE, Elena; COLL, Francesc y GARCÍA-SIERRA, Marta (2017). «Huertos agrarios, ¿en peligro de extinción? Su encaje en una propuesta integrada de gestión de la agricultura urbana y periurbana en el Área Metropolitana de Barcelona». En: VV. AA. Naturaleza, territorio y ciudad en un mundo global. XXV Congreso de la AGE. Madrid, 25-27 noviembre, 1.371-1.380.
DOMÍNGUEZ, Silvia y HOLLSTEIN, Betina (eds.) (2014). Mixed Methods Social Networks Research: Design and Applications. Nueva York: Cambridge University Press.
ECOAGRICULTOR. https://www.ecoagricultor.com [Consulta: 19 de mayo de 2020].
EL ENJAMBRE SIN REINA. https://elenjambresinreina.eu [Consulta: 25 de mayo de 2020].
ENREDAOS CON LA TIERRA. http://enredaosconlatierra.org [Consulta: 21 de mayo de 2020].
ESTEBAN RODRÍGUEZ, Samuel y CLIMENT LÓPEZ, Eugenio (2017). «Los mundos de producción de las denominaciones de origen protegidas del vino en España: disparidad de convenciones tecnológicas y comerciales». Economía Agraria y Recursos Naturales, 17 (1), 101-125. https://doi.org/10.7201/earn.2017.01.05
FACPE. https://www.facpe.org/productores [Consulta: 21 de mayo de 2020].
FERNÁNDEZ, Anna y MIRÓ, Iván (2016). Economía social solidaria en Barcelona. Barcelona: Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària - Ajuntament de Barcelona.Recuperado de http://www.laciutatinvisible.coop/wp-content/uploads/2016/02/essb_def3.pdf
FICKEY, Amanda (2011). «The Focus Has to be on Helping People Make a Living’: Exploring diverse economies and alternative economic spaces». Geography Compass, 5, 237-248. https://doi.org/10.1111/j.1749-8198.2011.00418.x
FICKEY, Amanda y HANRAHAN, Kelsey B. (2014). «Moving beyond “Neverland”: reflecting upon the diverse economies research program and the study of alternative economic spaces». ACME: An International E-Journal for Critical Geographies, 13, 394-403.
FREITAS, Silvia y CANTO, Consuelo del (2014). «Desarrollo territorial, gobernanza y denominaciones de origen: el estudio de las DO’s vitivinícolas de Méntrida, Mondéjar y Uclés». Anales de Geografía de la Universidad Complutense, 65-95.
GARCÍA GARCÍA, Antonio; FERNÁNDEZ SALINAS, Víctor; CARAVACA BARROSO, Inmaculada y GONZÁLEZ-ROMERO, Gema (2016). «Actividades creativas, transformaciones urbanas y paisajes emergentes. El caso del casco norte de Sevilla». Documents d’Anàlisi Geogràfica, 62 (1), 27-54. http://dx.doi.org/10.5565/rev/dag.245
GARCÍA-LLORENTE, Marina; ROSSIGNOLI, Cristiano M.; DI IACOVO, Francesco y MORUZZO, Roberta (2016). «Social farming in the promotion of social-ecological sustainability in rural and periurban areas». Sustainability, 8 (12), 1.238. https://doi.org/10.3390/su8121238
GIBSON-GRAHAM, J. K. (1997). «The end of capitalism (as we knew it). A feminist critique of political economy». Capital & Class, 21 (2), 186-188.
GIBSON-GRAHAM, J. K. (2006). A post-capitalist politics. Minneapolis: University of Minnesota Press.
GIBSON-GRAHAM, J. K. (2007). «Cultivating subjects for a community economy». En: TICKELL, Adam; SHEPPARD, Eric; PECK, Jamie y BARNES, Trevor (eds.). Politics and Practice in Economic Geography. Londres: SAGE, 106-118.
GIBSON-GRAHAM, J. K. (2008). «Diverse economies: performative practices of “other worlds”». Progress in Human Geography, 32, 613-632. https://doi.org/10.1177%2F0309132508090821
GLIESSMAN, Stephen R. (2007). Agroecology: The ecology of Sustainable Food System. Boca Ratón: CRC Press.
GOLDBERG, Robert A. (1991). Grassroots Resistance: Social Movements in Twentieth Century America. Belmont, CA: Wadsworth Publishing Company.
GONZÁLEZ-ROMERO, Gema y TORRES GUTIÉRREZ, Francisco José (2019). «Espacios y prácticas económicas alternativas». En: SÁNCHEZ HERNÁNDEZ, José Luis (coord.). Espacios y prácticas económicas alternativas en las ciudades españolas. Cizur Menor (Navarra): Thomson Reuters Aranzadi, 257-276.
GONZÁLEZ-ROMERO, Gema y CARAVACA BARROSO, Inmaculada (2020). Prácticas económicas alternativas en la ciudad de Sevilla. Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 87. https://doi.org/10.21138/bage.2959
GOODMAN, David y GOODMAN, Michael (2009). «Food Networks, Alternative». En: KITCHIN, Rob y THRIFT, Nigel (eds.). International Encyclopaedia of Human Geography. Amsterdam: Elsevier, 208-220.
GOODMAN, David; DUPUIS, E. Melanie y GOODMAN, Michael K. (2012). Alternative food networks: Knowledge, practice, and politics. Londres: Routledge.
GRITZAS, Giorgos y KAVOULAKOS, Karolos Iosif (2016). «Diverse economies and alternative spaces: An overview of approaches and practices». European Journal and Regional Studies, 23 (4), 917-934. https://doi.org/10.1177/0969776415573778
GUIRADO, Carles; VALLDEPERAS, Natalia; TULLA, Antoni F. y VERA, Ana (2018). «La agricultura social en Cataluña: diagnosis de un fenómeno emergente». Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 77, 148-185. https://doi.org/10.21138/bage.2537
GUZMÁN, Gloria; GONZÁLEZ DE MOLINA, Manuel y SEVILLA GUZMÁN, Eduardo (2000). Introducción a la agroecología como desarrollo rural sostenible. Madrid: Ed. MundiPrensa.
HARRIS, Edmund M. (2010). «Eat local? Constructions of place in alternative food politics». Geography Compass, 4 (4), 355-369. https://doi.org/10.1111/j.1749-8198.2009.00298.x
HEALEY, Stephen (2009). «Economies, Alternative». En: KITCHIN, Rob y THRIF, Nigel (eds.). International Encyclopedia of Human Geography, I, 338-344.
HUERTO DEL REY MORO. http://www.huertodelreymoro.org/historia-del-huerto-del-rey-moro [Consulta: 18 de mayo de 2020].
INE (2015). «Base de datos de resultados electorales del Instituto Nacional de Estadística». Recuperado de https://www.ine.es
JAROSZ, Lucy (2008). «The city in the country: growing alternative food networks in metropolitan areas». Journal of Rural Studies, 24, 231-244. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2007.10.002
JONES, Andrew y MURPHY, James Thomas (2011). «Theorizing practice in economic geography: Foundations, challenges and possibilities». Progress in Human Geography, 35 (3), 366-392. https://doi.org/10.1177/030913251037558
JOVER, Jaime; BERRAQUERO-DÍAZ, Luis; BARRERO-RESCALVO, María y JIMÉNEZ-TALAVER, Ana (2018). «Turistización y movimientos urbanos de resistencia: experiencias desde Sevilla». En: MILANO, Claudio y MANSILLA, José (coords.). Ciudad de vacaciones. Conflictos urbanos en espacios turísticos. Barcelona: Pol-hen Edicions, 403-437.
LA ORTIGA. https://laortiga.com [Consulta: 20 de mayo de 2020].
LARRUBIA VARGAS, Remedios; NATERA RIVAS, Juan José y CARRUANA HERRERA, David (2020). «Los huertos urbanos como estrategia de transición urbana hacia la sostenibilidad en la ciudad de Málaga». Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 86. https://doi.org/10.21138/bage.2972
LEYSHON, Andrew; LEE, Roger y WILLIAMS, Colin C. (eds.) (2003). Alternative economic spaces. Londres: SAGE.
LÓPEZ GARCÍA, M. Rosa (1999). «La agricultura ecológica en el quehacer científico. Tema incipiente en la geografía». Anales de Geografía de la Universidad Complutense, 19, 351-364.
LÓPEZ GARCÍA, Daniel (2015). Producir alimentos, reproducir comunidad. Redes alimentarias alternativas como formas económicas para la transformación social y ecológica. Madrid: Libros en Acción.
LÓPEZ ONTIVEROS, Antonio y MOYA, José (1994). «Agricultura ecológica, medio ambiente y desarrollo rural». En: AA. VV. Actas del VII Coloquio de Geografía Rural. Córdoba: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Córdoba, 208-215.
LOSCERTALES, Blanca; ESCALONA, Ana Isabel y CLIMENT, Eugenio (2011). «Cambios recientes en el sector vitivinícola: el caso de las denominaciones de origen zaragozanas». Geographicalia, 59-60, 227-240.
MARSDEN TERRY, Banks Jo y BRISTOW, Gillian (2000). «Food supply chain approaches: exploring their role in rural development». Sociologia Ruralis, 4, 424-438. https://doi.org/10.1111/1467-9523.00158
MATA OLMO, Rafael (2018). «Agricultura periurbana y estrategias agroalimentarias en las ciudades y áreas metropolitanas españolas. Viejos problemas, nuevos proyectos». En: Cultura territorial e innovación social: ¿Hacia un nuevo modelo metropolitano en Europa del Sur? Valencia: PUV, 369-390.
MAYE, Damian; HOLLOWAY, Lewis y KNEAFSEY, Moya (eds.) (2007). Alternative food geographies. Representation and practice. Amsterdam: Elsevier.
MCMICHAEL, Philip (2009). «A food regime analysis of the world food crisis». Agriculture and Human Values, 26 (4), 281-295. https://doi.org/10.1007/s10460-009-9218-5
MÉNDEZ GUTIÉRREZ DEL VALLE, Ricardo (2015). «Redes de colaboración y economía alternativa para la resiliencia urbana: una agenda de investigación». Biblio3W, XX, 1.139.
MÉNDEZ GUTIÉRREZ DEL VALLE, Ricardo (2018). «Redes económicas alternativas ¿para una sociedad postcapitalista? Algunas experiencias en Madrid». En: AAVV. Las ciencias sociales y la edificación de una sociedad post-capitalista. Actas del XV Coloquio Internacional de Geocrítica, 1-22.
MÉNDEZ GUTIÉRREZ DEL VALLE, Ricardo (2020). «Desafíos de futuro para la investigación en Geografía Económica». En: ALONSO LOGROÑO, Pilar; SÁ MARQUES, Teresa y SANTOS, Helder (coord.). La Geografía de las Redes Económicas y la Geografía Económica en Red. Oporto: Faculdade de Letras da Universidade do Porto, Asociación de Geógrafos Españoles, 17-20. https://doi.org/10.21747/9789898969460/geoa2
MÉNDEZ GUTIÉRREZ DEL VALLE, Ricardo y MONTESERÍN ABELLA, Obdulia (2017). «Redes alimentarias alternativas en grandes ciudades: los mercados de productos agrarios en Madrid». Cuadernos Geográficos, 56, 193-216.
MICHELINI, Juan José; MÉNDEZ, Ricardo y ABAD, Luis (2017). «Movilización social y alternativas alimentarias en áreas urbanas: los grupos de consumo agroecológico en Madrid». Ciudad y Territorio Estudios Territoriales (CyTET), 49, 194, 679-698.
MOLINA, José Luis (2001). El análisis de redes sociales. Una introducción. Barcelona: Edicions Bellaterra.
MOULAERT, Frank; MARTINELLI, Flavia; SWYNGEDOUW, Erik y GONZÁLEZ, Sara (2010). Can Neighbourhoods Save the City? Londres: Routledge.
NORTH, Peter (2005). «Scaling alternative economic practices? Some lessons from alternative currencies». Transactions of the Institute of British Geographers, 30 (2), 221-233. https://doi.org/10.1111/j.1475-5661.2005.00162.x
PASCUAL, Henar; GIL ÁLVAREZ, Esther y GUERRA, Juan Carlos (2018). «Práctica social, economía alternativa y espacios de proximidad en la ciudad de Valladolid». Recerca. Revista de Pensament i Anàlisi, 23, 193-218. http://dx.doi.org/10.6035/Recerca.2018.23.9
PATEL, Raj (2009). «Food sovereignty». The Journal of Peasant Studies, 36 (3), 663-706. https://doi.org/10.1080/03066150903143079
PSARIKIDOU, Katerina y SZERSZYNSKI, Bronislaw (2012). «Growing the social: alternative agrofood networks and social sustainability in the urban ethical foodscape». Sustainability. Science, Practice & Policy, 8 (1), 30-39.
PUENTE, Raúl (2012). Los huertos urbanos de Sevilla: de la tradición a la novedad. Sevilla: Diputación de Sevilla.
RED ANDALUZA DE SEMILLAS. Recuperado de https://www.redandaluzadesemillas.org/sites/default/files/recursos/2020/200212%20DirectorioProductores_verFINAL.pdf [Consulta: 19 de mayo de 2020].
RED ECOARTESANA. https://sevillaecoartesana.wordpress.com [Consulta: 23 de abril de 2020].
RENTING, Henk; MARSDEN, Terry y BANKS, Jo (2003). «Understanding Alternative Food Networks: Exploring the Role of short food supply chains in Rural Development». Environment and Planning A, 35 (3), 393-411. https://doi.org/10.1068/a3510
SAGE, Colin (2003). «Social embeddedness and relations of regard: alternative “good food” networks in South‐West Ireland». Journal of Rural Studies, 19, 47-60. https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00044-X
SÁNCHEZ, Raúl; FIGUEROA, Héctor y ORDAZ, Ana (3 de diciembre de 2018). «Mapa. ¿Qué votaron tus vecinos en las elecciones andaluzas? Los resultados electorales, calle a calle». Eldiario.es. Recuperado de https://www.eldiario.es/andalucia/MAPA-partido-elecciones-andaluzas-manzana_0_842366730.html
SÁNCHEZ, Raúl y FIGUEROA, Héctor (2 de mayo de 2019). «¿Qué votaron tus vecinos en las elecciones generales? Los resultados del 28A por partido y por bloque izquierda-derecha, calle a calle». Eldiario.es. https://www.eldiario.es/politica/votaron-elecciones-generales-resultados-calle_0_894860668.html
SÁNCHEZ, Raúl; FERREIRO, David y CALEJERO, Alba (29 de mayo de 2019). «¿Qué votaron tus vecinos el 26M? Los resultados de las elecciones generales, calle a calle». Eldiario.es. Recuperado de https://www.eldiario.es/politica/votaron-elecciones-municipales-resultados-calle_0_904309592.html
SÁNCHEZ, Raúl; FIGUEROA, Héctor; PARDO, Andrea; BARRIO, Fernando y ÁLVAREZ, Pablo (11 de noviembre de 2019). «Mapa. ¿Qué votaron tus vecinos el 10N? Los resultados de las elecciones generales, calle a calle». Eldiario.es (Andalucía). Recuperado de https://www.eldiario.es/politica/votaron-resultados-elecciones-generales-calle_0_962404599.html
SÁNCHEZ HERNÁNDEZ, José Luis (2009). «Redes alimentarias alternativas: concepto, tipología y adecuación a la realidad española». Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 49, 185-207.
SÁNCHEZ HERNÁNDEZ, José Luis (2017). Las prácticas económicas alternativas en perspectiva geográfica. Salamanca: Universidad de Salamanca.
SÁNCHEZ HERNÁNDEZ, José Luis (coord.) (2019). Espacios y prácticas económicas alternativas en las ciudades españolas. Cizur Menor (Navarra): Thomson Reuters Aranzadi.
SÁNCHEZ HERNÁNDEZ, José Luis; NICOLÁS PENELA, Adrián; ALONSO SANTOS, José Luis y MORO GUTIÉRREZ, Lourdes (2017). «Regeneración urbana, innovación social y prácticas económicas alternativas en ciudades medias: el barrio del Oeste (Salamanca)». Ería. Revista Cuatrimestral de Geografía, 37, 67-82. https://doi.org/10.17811/er.1.2017.67-82
SÁNCHEZ HERNÁNDEZ, José Luis y GLÜCKLER, Johannes (2019). «Alternative economic practices in Spanish cities: from grassroots movements to urban policies? An institutional perspective». European Planning Studies, 27, 2.450- 2.468. https://doi.org/10.1080/09654313.2019.1644295
SEVILLA GUZMÁN, Eduardo y SOLER MONTIEL, Marta (2010). «Agroecología y soberanía alimentaria: alternativas a la globalización agroalimentaria». En: SOLER MONTIEL, Marta y GUERRERO QUINTERO, Carmen (coord.). Patrimonio cultural en la nueva ruralidad andaluza. Sevilla: Instituto Andaluz de Patrimonio Histórico, Consejería de Cultura, PH Cuadernos (26), 191-217.
SEVILLA GUZMÁN, Eduardo; SOLER MONTIEL, Marta; GALLAR, David; VARA, Isabel y CALLE COLLADO, Ángel (2012). Canales cortos de comercialización alimentaria en Andalucía. Centro de Estudios Andaluces, Consejería de la Presidencia e Igualdad, Junta de Andalucía. Recuperado de https://www.juntadeandalucia.es/export/drupaljda/CCC_alimentaria_en_Andalucia_2012.pdf
SONNINO, Roberta y MARSDEN, Terry (2006). «Beyond the divide: rethinking relationships between alternative and conventional food networks in Europe». Journal of Economic Geography, 6 (2), 181-199. https://doi.org/10.1093/jeg/lbi006
TIMMERMANN, Cristian; FÉLIX, Georges F. y TITTONELL, Pablo (2018). «Food sovereignty and consumer sovereignty: Two antagonistic goals?». Agroecology and Sustainable Food Systems, 42 (3), 274-298. https://doi.org/10.1080/21683565.2017.1359807
TULLA, Antoni F.; GUIRADO, Carles; BADÍA, Anna; VERA, Ana; VALLDEPERAS, Natàlia y EVARD, Camille (2015). «L’Agricultura Social a Catalunya. Una doble alternativa: desenvolupament local i ocupació de col·lectius en risc d’exclusió social». Quaderns Agraris, 38, 23-49.
VENN, Laura; KNEAFSEY, Moya; HOLLOWAY, Lewis; COX, Rosie; DOWLER, Elizabeth y TUOMAINEN, Helena (2006). «Researching European “alternative” food networks: some methodological considerations». Area, 38, 248-258. https://doi.org/10.1111/j.1475-4762.2006.00694.x
VIVAS, Esther (2010). «Consumo agroecológico. Una opción política». Viento Sur, 108, 54-63.
WASSERMAN, Stanley y FAUST, Katherine (1994). Social Network Analysis. Methods and Applications. Cambridge: Cambridge University Press.
WATTS, David C. H.; ILBERY, Brian y MAYE, Damian (2005). «Making reconnections in agro-food geography: alternative systems of food provision». Progress in Human Geography, 29, 22-40. https://doi.org/10.1191/0309132505ph526oa
WHATMORE, Sarah y THORNE, Lorraine (1997). «Nourishing networks: alternative geographies of food». En: GOODMAN, David y WATTS, Michael, J. (eds.). Globalising food. Agrarian questions and global restructuring. Londres: Routledge, 287-304.
WHITE, Richard y WILLIAMS, Colin (2016). «Beyond capitalocentricism: are non capitalist work practices “alternatives”?». Area, 48, 325-331. https://doi.org/10.1111/area.12264
WINDFUHR, Michael y JONSÉN, Jennie (2005). Food Sovereignty Towards democracy in localized food systems. Rugby, Warwickshire: TDG Publishing.
WINTER, Michael (2003). «Geographies of food: Agro-food geographies – Making reconnections». Progress in Human Geography, 27, 505-513. https://doi.org/10.1191/0309132503ph446pr
YACAMÁN OCHOA, Carolina; MATARÁN RUIZ, Alberto; MATA OLMO, Rafael; MACÍAS FIGUEROA, Álvaro y TORRES RODRÍGUEZ, Adolfo (2020). «Peri-Urban Organic Agriculture and Short Food Supply Chains as Drivers for Strengthening City/Region Food Systems – Two Case Studies in Andalucía, Spain». Land, 9 (6), 177. https://doi.org/10.3390/land9060177
ZADEMACH, Hans Martin y HILDEBRAND, Sebastian (eds.) (2013). Alternative economies and spaces: new perspectives for a sustainable economy. Bielefeld: Transcript Verlag. Recuperado de https://library.oapen.org/bitstream/id/ba4d2552-3875-4142-9ad7-8664dab6997f/627770.pdf
ZÁRATE MARTÍN, Manuel Antonio (2015). «Agricultura urbana, condición para el desarrollo sostenible y la mejora del paisaje». Anales de Geografía de la Universidad Complutense, 2 (35), 167-194. http://dx.doi.org/10.5209/rev_AGUC.2015.v35.n2.50119
Publicades
Com citar
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2021 Gema González-Romero, Fulgencio Cánovas-García
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.